Monkstown House renovation 

This is one of my favourite projects because while my clients had a definite style, they were completely open to my suggestions and ideas.

The original double height space was not working for this growing family, with cooking smells, noise and heat loss.

Extending out and over by about 1.8meters and adding full glazing to the extension allowed plenty of light in from the now very accessible back garden.

The existing plans with rough proposal

The peninsula in the kitchen creates a space to enjoy and interact from while also zoning the area.

The integrated, down draft, extraction system leaves space above the hob for some art that is being commissioned.

I encourage clients to list what they need to store in their kitchen and we go through plans thoroughly before the final decision is drawn for the craftsmen.

I will do a mock up for us to walk around to get a good sense of the space.

Full height units and pantry drawers beneath the worktop provide lots of storage and keeping units beneath the worktop makes the kitchen look less "kitcheny"

 

The new roof is higher than standard and includes two slim rooflights to allow light

spread all the way into the new snug.

The two pendants above the bespoke table cast wonderful shadows in the evening and the monkey wall light is as subtle as a monkey lamp can be!

I designed the bench so that an incredibly effective gas fire could "sit" on it, this provides more seating and storage for this family who love to entertain.

A motorised curtain track ensures that the crisp white curtains remain white.

A rug and chairs are on their way!

 

 

The image below illustrates how a drawing for a proposal can show my client how my concept will work in their space.

Areas of colour tie the whole scheme together but also zone them.

Painting the snug black allows the large T.V. to disappear when not in use.

The accent colour lifts the space and is continued throughout.

The L shape on the sofa goes around the entrance wall from the hall.

The other side is addressed with another black wall with a hidden door into the utility room (see video below and in above plan)

The hall is quite wide and we changed direction of one of the busy angled walls to square it off and provide a great storage area for the sports bags etc that up till now were dumped on arriving home!

Panelling provides interest and cosiness, and the stunning tiled floor is carried throughout.

The opening into the living room will be addressed with a Crittal door soon.

On entering the kitchen there is a "wall" leading around to full height units.

A short video demonstrates how we incorporated the utility with a hidden door in this wall.

 

The Family Bathroom.

 

By gutting the family bathroom and removing the bath, a wetroom could be installed making the space work much more efficiently and look much more spacious and contemporary.

Pushing part of the wall back and into the box bedroom (now a laundry room) accommodates the heated towel rail and seat in the shower area.

Storage, lighting and tiling provided and fitted by the Bath House gives it a fabulous professional finish.

The En suite.

Also fitted by Bath House adds 

5 star luxury to the master bedroom.